Variety test

Variety test

Variety test

Een Variety Test onderzoekt of je vagina (vaginale flora) een natuurlijk evenwicht heeft in bacteriën en schimmels. Als er uit de test blijkt dat je vaginale flora gezond is, dan is de kans om zwanger te worden groter. Bovendien is bij een gezonde vaginale flora de kans kleiner op miskramen, zwangerschapsdiabetes en vroegtijdige bevallingen. De Variety Test wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar en kost €250,-.

Veelgestelde vragen over Variety Test

De Variety test is een vaginale swap met een soort wattenstaafje. Na 10 dagen ontvang je de uitslag. De test wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar en kost €250,-.

De vaginale microbioom zijn de bacteriën, schimmels en virussen die zich in de vagina bevinden. Iedere vrouw heeft deze in haar vagina, ook wel vaginale flora genaamd. De micro-organismen spelen een belangrijke rol in je gezondheid.

Een balans van je vaginale microbioom die optimaal is voor je gezondheid verschilt per vrouw. Uit onderzoek blijkt dat de Lactobacil de belangrijkste bacterie is voor een gezonde vagina. Verschillende Lactobacillen zorgen ervoor dat de vagina de juiste zuurtegraad heeft. Daarnaast voorkomen ze dat andere, potentieel schadelijke, bacteriën, schimmels en virussen zich vestigen. De Variety test geeft aan of Lactobacillen een dominante rol hebben en dus of je een gezonde vaginale microbioom hebt. De vaginale microbioom kan verstoord worden door menstruatie, seksuele activiteit, glijmiddelen, hormonale anticonceptie en antibiotica.

Bij een ongezond microbioom hebben de Lactobacillen geen dominante rol. Een ongezonde microbioom betekent niet direct dat je ongezond bent, maar het geeft wel aan dat je risico loopt op bepaalde aandoeningen. Zoals het ontwikkelen van infecties en andere gezondheids- en zwangerschapsproblemen. Daarnaast is er een verhoogd risico op seksueel overdraagbare infecties, schimmelinfecties, urineweginfecties en bacteriële vaginose. Bij zwangere vrouwen kan een ongezond microbioom de kans op een miskraam, groeivertraging, zwangerschapssuiker en vroeggeboorte vergroten. De Variety test geeft ook aan hoe je een ongezonde microbioom kunt herstellen.

Nee, de Variety test geeft geen uitsluitsel over hoe vruchtbaar je bent en de garantie op een gezonde zwangerschap. De test geeft alleen inzicht in je vaginale bacteriën. Deze bacteriën kunnen gerelateerd zijn aan medische aandoeningen. Aan de hand daarvan kan de test aangeven hoe groot de kans is op een bevruchting. En weet je of je meer kans hebt op een vroeggeboorte of zwangerschapsdiabetes.

Een vaginale microbioom bestaat uit diverse Lactobacillen. Er zijn verschillende samenstellingen die onderverdeeld zijn in gemeenschappen: Community Stage Type (CST). Er zijn 5 veel voorkomende CTS’s. Sommige associëren we met een goede gezondheid, anderen mogelijk met klachten als jeuk en slechte geur. Zie hieronder een overzicht van de verschillende statustypen:

  1. CST 1    Gezond microbioom. Eén van de meest voorkomende CST’s en wordt geassocieerd met een gezonde toestand en voldragen geboorte.
  2. CST 2    Gezond microbioom. Komt niet veel voor en wordt geassocieerd met een gezonde toestand en is zeer stabiel.
  3. CST 3    Gezond microbioom. Zeer algemeen micriobioom en wordt geassocieerd met een gezonde toestand.
  4. CST 4    Gezond microbioom. Voor 5-10% van de vrouwen is dit een ongezond microbioom. Dit kan wijzen op een bacteriële vaginose en toenemende kans op infecties. Met mogelijke onvruchtbaarheid als gevolg.Tijdens een zwangerschap kan CST 4 zorgen voor miskramen, groeivertraging, zwangerschapssuiker en vroeggeboorte.Geeft de uitslag CST 4 aan, neem dan contact op met je huisarts voor antibiotica specifiek voor bacteriële vaginose. Daarnaast wordt er geadviseerd om direct te starten met probiotica met lactobacillen.
  5. CST 5    Ongezond microbioom. Deze ongezonde microbioom status komt bij 5% van de vrouwen voor. We adviseren om direct te beginnen met probiotica met lactobacillen voor minimaal 2 maanden.

Een gezonde levensstijl zorgt voor een betere vaginale microbioom. Zorg voor gezonde voeding en voldoende beweging. Vaginale douches, tampons, roken, ongezonde voeding, stress en gebruik van antibiotica of anti-schimmelmedicatie kunnen de vaginale microbioom negatief beïnvloeden. Wil je weten wat je kunt doen om je CST (status van je vaginale microbioom) te verbeteren? Onze verloskundigen kunnen je een persoonlijk advies geven.

Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect kunnen hebben op je gezondheid. Echter kunnen ze een gezonde vaginale flora ook uit balans brengen. Daarom adviseren we alleen probiotica te gebruiken als er een afwijkende uitslag is van je vaginale microbioom bij de Variety test. We adviseren je dan om probiotica met 90% Lactobacillen te gaan gebruiken. Je kunt probiotica als zetpil of oraal innemen. Deze vormen geen risico voor je gezondheid tijdens je zwangerschap of bevalling. Ze kunnen wel bijwerkingen als diarree en buikpijn veroorzaken. Als je twee maanden probiotica hebt gebruikt kun je nog een keer kosteloos een Variety test uit laten voeren om te kijken of je vaginale microbioom hierna een gezonde balans heeft.

Ja ook in de zwangerschap kan je de Variety test doen om de kans op goede zwangerschapsuitkomsten te verhogen. We raden echter aan om de Variety test al voor de zwangerschap te doen omdat je dan op de meest gezonde wijze in de zwangerschap stapt.

wachtkamer

BEREIKBAARHEID
020 7231757 Praktijk
06 44422700 Verloskundige
020 7231756 Intercollegiaal
020 7231758 Fax
info@femme-amsterdam.com

ADRES
Frans van Mierisstraat 50 A
1071 RV Amsterdam

CONTACT OPNEMEN?
Met spoed, ongerustheid of dringende vragen kun je ons altijd, 24/7 bellen op ons mobiele nummer 06 44422700.
Bel voor het maken van een (vervolg) afspraak tijdens onze openingsuren of vul het contactformulier in.

Maak hier je eerste afspraak