Anticonceptie

Anticonceptie

Hoewel je vlak na de bevalling misschien niet meteen denkt aan anticonceptie, is het wel iets om over na te denken. Al vóórdat je je eerste menstruatie krijgt, heb je een eisprong en kun je dus opnieuw zwanger raken. Het is dan ook niet precies duidelijk wanneer je weer vruchtbaar bent na een zwangerschap. Wil je geen risico lopen, denk dan goed na over anticonceptie.

Er zijn diverse vormen van anticonceptie. Welke het beste bij jou past hangt van verschillende dingen af. Je keuze is onder meer afhankelijk van wel of geen borstvoeding geven, maar ook of je snel opnieuw zwanger wilt worden. 

Geef je borstvoeding? Weet dan dat je niet beschermd bent tegen een nieuwe zwangerschap. Je kunt in zo’n geval een spiraal laten plaatsen of condooms gebruiken. Een goed alternatief is de minipil.

Wanneer je geen borstvoeding geeft, zijn er een aantal opties waaruit je kunt kiezen zoals de combinatiepil, een spiraal, de Nuvaring, Implanon, condooms of temperaturen. Alle opties komen hieronder uitgebreid aan bod.

Spiraal

Een spiraal is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Bovendien hoef je er jarenlang niet meer aan te denken. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Deze spiraal geeft 5 tot 10 jaar bescherming. Een spiraaltje met het hormoon progesteron, ook wel de Mirena spiraal genaamd, beschermt je 5 jaar tegen zwangerschap. De hoeveelheid hormonen in deze spiraal is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. 

Het spiraaltje laat je bij ons inbrengen door een getrainde arts of verloskundige. Wanneer je een spiraal draagt kan je menstruatiepatroon veranderen. Je kunt de timing van je menstruatie niet zelf regelen.

Meer over het spiraal

Spiraal Mirena

Anticonceptiepil

De normale, combinatiepil is de meest gebruikte vorm van anticonceptie in Nederland. De pil bevat de hormonen oestrogeen en progesteron die voorkomen dat er een eicel vrijkomt. Daarnaast maken ze het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Bovendien beïnvloeden de hormonen de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan innestelen. De anticonceptiepil is in veel verschillende soorten en merken beschikbaar en heeft een hoge betrouwbaarheid. De pil is in combinatie met borstvoeding niet geschikt omdat oestrogeen de melkproductie kan verminderen. 

Meer over de anticonceptiepil

Anticonceptiepil

Implanon NXT

Implanon NXT is een staafje dat door een getrainde arts onzichtbaar in je bovenarm wordt geplaatst. Je bent 3 jaar tegen zwangerschap beschermd en hoeft dus voorlopig niet aan anticonceptie te denken. Het anticonceptiestaafje is zo ontworpen dat hormoonafgifte continu hetzelfde is. Belangrijk om te weten is dat het hormoonstaafje geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed hebt op de timing van je menstruatie. 

Meer over Implanon NXT

Implanon NXT

BEREIKBAARHEID
020 7231757 Praktijk
06 44422700 Verloskundige
020 7231756 Intercollegiaal
020 7231758 Fax
info@femme-amsterdam.com

ADRES
Frans van Mierisstraat 50 A
1071 RV Amsterdam

CONTACT OPNEMEN?
Met spoed, ongerustheid of dringende vragen kun je ons altijd, 24/7 bellen op ons mobiele nummer 06 44422700.
Bel voor het maken van een (vervolg) afspraak tijdens onze openingsuren of vul het contactformulier in.

Maak hier je eerste afspraak