Anticonceptie

Anticonceptie is misschien niet het eerste waar je aan denkt gedurende de eerste weken na de bevalling. Alle aandacht gaat uit naar je kind, je herstel en het begin van je nieuwe leven als moeder van een of meer kinderen. Het kan ook even duren voordat je weer een ritme hebt gevonden en zin hebt in seks. Als je echter wel weer zover bent, is het belangrijk dat je anticonceptie gebruikt. Er bestaat namelijk een kans dat je direct weer zwanger wordt.

Het is niet in het algemeen te zeggen wanneer je na de bevalling weer vruchtbaar bent; dat is voor elke vrouw anders. Het is ook afhankelijk van het feit of je borstvoeding geeft of flesvoeding.

Menstruatie
Je bent bevallen en dat betekent dat zwangerschapshormonen zullen afnemen en je uiteindelijk je cyclus weer krijgt. Als je borstvoeding geeft dan kan het zijn dat de menstruatie wat langer uitblijft. Als je minder gaat voeden of stopt met de borstvoeding komt de menstruatie meestal binnen een half jaar weer op gang. Dit verschilt echter per vrouw. Als je geen borstvoeding geeft, dan kan je de eerste menstruatie meestal weer na zes tot acht weken verwachten. Soms laat de menstruatie nog iets langer op zich wachten. De eerste menstruatie is vaak een stuk heftiger dan je gewend was.

Borstvoeding
Als je volledige borstvoeding geeft (voeden op verzoek, minimaal één keer per zes uur, minimaal één nachtvoeding en niet kolven), kan de menstruatie zoals hierboven beschreven wel vier tot zes maanden wegblijven. De kans op zwangerschap is dan zeer klein. In Nederland geven veel vrouwen echter al vroeg bijvoeding of ze kolven de moedermelk af. Dat betekent dat je menstruatie eerder terug kan komen, soms al zes weken na de geboorte (je ovulatie is twee weken voor je menstruatie, dus soms al vier weken na je bevalling) Met andere woorden: je kunt dan niet volledig vertrouwen op borstvoeding als anticonceptiemiddel en hebt een betrouwbaardere bescherming nodig tegen zwangerschap. Je kan niet alle anticonceptienmethoden gebruiken omdat sommige een negatief effect hebben op de borstvoeding.

Flesvoeding
Als je flesvoeding geeft kun je zes weken na de bevalling al je eerste menstruatie verwachten. Dit betekent dat je twee weken eerder mogelijk al een ovulatie hebt gehad en dus weer zwanger kunt worden. Met andere woorden: geef je flesvoeding, dan ben je in principe vier weken na de bevalling weer vruchtbaar!

Advies
Over het algemeen geldt als startadvies voor anticonceptie bij vrouwen die geen volledige borstvoeding geven: begin in de vierde week na de bevalling met anticonceptie. Je kunt ook je eerste menstruatie afwachten en op de eerste dag daarvan starten met anticonceptie. Voor die tijd moet je dan wel condooms gebruiken. Spiraaltjes worden meestal pas ongeveer acht tot tien weken na de bevalling geplaatst. Ook dan moet je tot die tijd condooms gebruiken als je niet direct weer zwanger wilt worden.

Wat kies je?
Er is een heel scala aan anticonceptiemiddelen op de markt. Wat je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, gebruiksgemak, betrouwbaarheid en andere factoren. Deze vragen helpen je op weg bij het maken van je keuze:

  • Geef je borstvoeding?
  • Heb je eerder last gehad van bepaalde bijwerkingen?
  • Hoe vaak wil je aan je anticonceptie denken?
  • Hoe lang wil je beschermd zijn?
  • Wil je je menstruatie kunnen regelen?

Om je te helpen bij je keuze kan je op onderstaande sites lezen over de verschillende methodes. Ook kan je een keuzehulp invullen. Natuurlijk kunnen wij je ook uitleg geven tijdens het kraambed of tijdens de nacontrole.

Lees hier meer: