Badbevalling

Badbevalling
Een badbevalling is bevallen in warm water. Je vindt hierin ontspanning en de bevalling verloopt soepeler en minder stressvol. Voor de baby is het een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Vaak zijn baby‘s rustiger en huilen minder na de geboorte. De baby kan na de geboorte nog even in het water zwemmen. Hij krijgt nog zuurstof via de navelstreng en hij/zij gaat pas ademen als zijn/haar gezicht in aanraking komt met koude lucht.

Wij zijn zeer ervaren in badbevallingen.
Iedereen die thuis mag bevallen mag in principe in bad bevallen. Er is het ook mogelijk om bij een poliklinische bevalling in het bevalcentrumwest (OLVG west) in bad te bevallen. Er zijn daar meerdere bevalbaden aanwezig.

Voordelen
Warm water werkt vaak ontspannend. Hierdoor maak je meer endorfine in je lichaam aan. Dit is een soort natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller. In het water kun je makkelijker bewegen. Hierdoor is het zoeken van een andere houding minder zwaar.

Het warme water zorgt ervoor dat je perineum wat soepeler wordt. Hierdoor is de kans op een ruptuur of een knip kleiner.

Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn waterbaby’s als ze geboren worden over het algemeen vrij rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.