Borstvoeding

Maandelijks geven we bij Femme informatie avonden over borstvoeding verzorgd door een lajtatiekundige, voor de data klik hier. Borstvoeding is de meest gezonde voeding voor een baby: er zitten essentiële voedings- en antistoffen in moedermelk. Tijdens je zwangerschap krijg je van ons veel informatie over borstvoeding, maar de keuze voor wel of geen borstvoeding maak jezelf. Lees veel over het onderwerp, laat je informeren over borst- versus flesvoeding, en luister naar je eigen gevoel. Als je dat wenst, kunnen wij je begeleiden bij het maken van de keuze voor wel of geen borstvoeding. We vinden het belangrijk dat je weet dat wij jouw keuze hoe dan ook zullen respecteren.

Borstvoeding geven moeten jij en de baby leren. Het is een natuurlijk iets, maar gaat niet automatisch. Wij én de kraamzorg zullen je daarom helpen bij het aanleggen en je veel informatie en tips geven. Om de borstvoeding goed op gang te brengen zullen wij er altijd naar streven om de baby binnen een uur na de bevalling aan de borst te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel prolactine vrijkomt. Prolactine is een hormoon wat de aanmaak van de melk stimuleert.

Daarnaast is het belangrijk dat je baby ongeveer elke drie uur aangelegd wordt, omdat daardoor de melkproductie op gang komt. Dit lukt alleen als je tussendoor voldoende rust. Je krijgt dan ook het advies om de eerste dagen de tijd te nemen voor de borstvoeding.

Het helpt als je voor het starten met borstvoeding al wat kennis hebt over de verschillende manieren van aanleggen en het mechanisme achter de borstvoeding. Maandelijks wordt er in onze praktijk een informatieavond georganiseerd, hier worden jij en je partner voorgelicht door een lactatiekundige. Zij is een grote bron van informatie op het gebied van borstvoeding.

Rooming in
Als je hebt gekozen voor borstvoeding geven, is het handig bij de inrichting van dekraam- en babykamer rekening te houden met de mogelijkheid om rooming-in toe te passen. Dit principe is ontstaan in het ziekenhuis waarbij de pasgeborene op de kamer van de moeder verblijft. Thuis betekent rooming in-principe dat je baby zoveel mogelijk bij jou in de buurt kan zijn zodat je de signalen van je kind om te willen drinken snel en voldoende kan oppikken: voor jullie allebei een rustgevende situatie en bevorderlijk de borstvoeding.

Flesvoeding
Hiermee bedoelen we kunstvoeding. Er zijn verschillende soorten flesvoeding te koop. Kies voor de bevalling een merk uit en koop daarvan zuigelingenvoeding nummer 1. Er is geen merk dat wij adviseren, alle kunstvoeding in Nederland voldoet aan de standaard eisen. Verander niet te vaak van merk omdat baby’s daar soms last van hebben.

De kraamzorg zal jullie instructies geven bij het klaarmaken van de flessen. Deze staan ook op de verpakking.

Er zijn vele soorten flessen en spenen. Het verschilt erg per baby welke fles/speen het beste is. Een hongerige of snel drinkende baby zal een andere fles en speen nodig hebben dan een langzame drinker. Koop daarom niet meteen veel flessen tegelijk totdat je weet welke fles–speen–combinatie goed bevalt. Koop voor de eerste week 2 verschillende flessen en spenen en ontdek welke het beste bij jullie kindje past. Let erop: koop altijd een speen voor een pasgeborene voor de eerste weken.

Het eerste flesje wordt kort na de bevalling gegeven en bevat meestal 10 ml. De hoeveelheid hangt af van het gewicht en van het aantal dagen dat je baby oud is. De voeding wordt samen met ons en de kraamverzorgster opgebouwd met ongeveer 10 ml per dag. Er wordt opgehoogd tot maximaal 100 ml flesvoeding per keer in het kraambed en daarna helpt het consultatiebureau je verder met het opbouwen.