Bevalling

Bevalling | Femme Amsterdam

De bevalling

Tegen de tijd dat je moet gaan bevallen krijg je te maken met allerlei zaken. Het is goed van tevoren na te denken over je bevalling. Een goede voorbereiding helpt je om tijdens de bevalling beter te kunnen ontspannen. Het zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt en je weeën beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt. Zie je op tegen de bevalling of heb je vragen? Bespreek het met ons.

Handige tips om je goed voor te bereiden

 • Denk na over hoe een waar je wilt bevallen en stel een geboorteplan op
 • Bezoek rond de 30-34 weken een voorlichtingsavond bij ons op de praktijk
 • Stel je vragen aan je verloskundige
 • Volg een zwangerschapscursus
 • Oefen alvast met ademhalingstechnieken
 • Denk na wie degene wordt die bij je bevalling aanwezig is. (Iemand die je vertrouwt en je continue kan ondersteunen)
 • Zorg voor voldoende rust. Zo kan je beter tegen pijn. Neem op tijd zwangerschapsverlof en probeer rond de 36 weken de babykamer in orde te hebben en alle spullen in huis te hebben.
 • Download deze checklist over wat je nodig hebt tijdens de bevalling.

De weeën

Tijdens de laatste maanden van je zwangerschap heb je het misschien al eens gevoeld; je baarmoeder trekt even samen. We noemen het ook wel een ‘harde buik’ en komt door je hormonen. Het kan een vervelend gevoel geven maar zijn geen (voor)weeën en betekenen dus ook dat je niet gaat bevallen.
In 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën. In slechts 10% van de gevallen breken eerst je vliezen, zonder dat je nog weeën ervaart. Soms doen die weeën meteen pijn en volgen ze elkaar al snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Vaak kun je gewoon doorgaan met waarmee je bezig bent. Deze ‘voorweeën’ maken de baarmoedermond alvast soepeler.
Zodra de weeën elke 5 minuten of sneller komen en een minuut of langer aan houden, begint de actieve bevalling. Die is meestal niet meer te stoppen.

Ontsluiting

Weeën helpen om de baarmoedermond soepeler en dunner te maken. Bij een eerste bevalling is de baarmoedermond stugger waardoor die minder snel opent. Hoe snel de ontsluiting zich ontwikkelt, hangt ook af van de weeën. Als die elkaar vaker opvolgen en steeds sterker worden, gaat de bevalling sneller. De eerste centimeters van de ontsluiting duren even. Bij 10 centimeter heb je volledige ontsluiting waarna je mag persen.

Vliezen breken

De vliezen breken in 90% pas nadat de weeën al even bezig zijn. Dat is met een reden, want de vliezen en het vruchtwater beschermen de baby en helpen mee om je baarmoedermond te openen door de druk die ze als opgeblazen ballon geven op de baarmoedermond tijdens de weeën. Wanneer de vliezen nog niet spontaan zijn gebroken, breken wij ze in sommige gevallen, altijd in overleg met jullie. Soms is dat pas aan het eind van de ontsluiting, maar als de weeën afzwakken of als ontsluiting onvoldoende doorzet kunnen we het eerder doen. We doen dit in overleg met jou, jij bent de baas. Vliezen breken doet geen pijn. Je voelt alleen warm vocht lopen. Vervolgens meten we je temperatuur om een eventuele infectie snel te ontdekken.
Tot 24 uur na het breken van de vliezen mogen wij je bevalling begeleiden. Indien de weeën niet of onvoldoende op gang komen, dragen we je over aan de gynaecoloog. Hij of zij maakt dan een hartfilmpje en bespreekt het vervolgtraject met je. Soms word je meteen ingeleid, maar meestal wordt er 48 tot 72 uur afgewacht aangezien de meeste vrouwen binnen 48 uur spontane weeën krijgen. Geef vooral aan wat je wensen zijn op dat moment. Jij bent de baas.

Persweeën en geboorte

Als je genoeg ontsluiting hebt om je baby te laten komen, gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. Inmiddels is het hoofdje door de opening van je baarmoedermond naar beneden gezakt. Op het hoogtepunt van de wee voel je dan een drang om te drukken, alsof je moet poepen. Dit is een beginnende persdrang die je niet kunt tegenhouden. De persweeën komen meestal om de 2-4 minuten en doen al veel werk.
Het einde is in zicht. Je mag nu actief mee gaan in het gevoel van de perswee. Dat voelt in eerste instantie wat vreemd, maar als het hoofdje dieper komt, wordt het duidelijker hoe je zo’n perswee kunt gebruiken.

Als het hoofdje bijna naar buiten komt, voel je het tussen je vagina en anus uitrekken. Dat kan een pijnlijk, brandend gevoel geven maar een koude of warme washand tegen je bekkenbodem helpt. Als het hoofdje geboren is, begeleiden we je kind verder naar buiten. Soms kun en mag je je baby zelf aanpakken, het lijfje volgt snel. De baby wordt snel op jouw (liefst blote) buik gelegd waar het eerste uur lekker blijft liggen als het in een goede conditie geboren wordt.

De placenta

Het wordt weer rustig in je buik, omdat je geen weeën meer voelt. Wel trekt je baarmoeder samen om de placenta los te maken en om te voorkomen dat je veel bloed verliest. Zodra je weer wat kramp gaat voelen is dit vaak het teken dat je placenta eruit kan. Omdat de verloskundige tegendruk op je buik geeft en jou vraagt om nog een keer te persen, komen de placenta, de navelstreng en de vliezen naar buiten. Het is misschien een wat raar opgelucht gevoel, al doet het geen pijn. Indien de placenta niet binnen een uur naar buiten komt,  of als je veel bloed verliest dan moet deze soms onder narcose verwijderd worden in het ziekenhuis.

Doorknippen navelstreng

Op het moment dat de navelstreng uitgeklopt is, dus dat we de hartslag van je baby niet meer in de navelstreng voelen, kunnen we die doorknippen. Wanneer je van plan bent om borstvoeding te geven, proberen we je kindje aan je borst te laten drinken als je kindje daar klaar voor is. Het is namelijk een natuurlijk middel om je baarmoeder te laten samentrekken om verder bloedverlies te voorkomen.

Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

In Nederland kun je kiezen om thuis te bevallen, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis. Alhoewel alle opties veilig zijn, is de keuze erg persoonlijk en afhankelijk van het verloop van je zwangerschap en bevalling. We raden je aan om van tevoren na te denken wat je voorkeur heeft. Het belangrijkste is dat je je tijdens de bevalling op je gemak voelt en zoveel mogelijk kunt ontspannen waardoor de bevalling vlot kan verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis.

Ook kunnen medische redenen ertoe leiden dat het verstandig is om in het ziekenhuis te bevallen. Veel ziekenhuizen organiseren rondleidingen zodat je alvast de sfeer kunt proeven en je kunnen helpen bij het maken van je keuze.
Desondanks kan het op het moment suprême tóch weer anders lopen. Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling gebeurt dat in bijna de helft van de gevallen. Andersom kan ook. Je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis eigenlijk wel net zo prettig.

Feiten

 • Ongeveer 20% van de Nederlandse vrouwen bevalt thuis. (Bron: Stichting Perinatale Registratie)
 • Nederlandse vrouwen zijn positiever over hun bevalling als zij worden bijgestaan door hun eigen verloskundige (Bron: Kennispoort Verloskunde)
 • 96% van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug. Vrouwen die alsnog naar het ziekenhuis moesten zijn het minst tevreden.
 • 27% van de vrouwen die voor het eerst zijn bevallen, heeft gekozen voor pijnbestrijding via een ruggenprik. Bij vrouwen die al eerder zijn bevallen was dit 10% (Bron: Stichting Perinatale Registratie)
 • Je bevalt het best daar waar jij je ontspannen voelt.
 • Thuis is niet onveiliger dan het ziekenhuis.

Bevallen in bad

Een bevalling in bad is bevallen in warm water. Dit werkt vaak ontspannend waardoor je meer endorfine kunt aanmaken. Deze natuurlijke pijnstiller zorgt ervoor dat je de weeën beter op kunt vangen en de ontsluiting sneller verloopt. Daarnaast is je perineum soepeler door het warme water, wat de kans op een ruptuur of een knip kleiner maakt.

Bovendien kun je je in het water makkelijker bewegen wat prettig aanvoelt en stress verlaagt. Ook voor je baby is een bad bevalling fijn. Hij/zij ervaart het badwater als vertrouwd, is rustiger en moet minder snel huilen. Na de geboorte kan de baby nog even zwemmen omdat het via de navelstreng nog zuurstof krijgt. Hij/zij gaat pas ademen als het gezicht in aanraking komt met koude lucht.

Wij hebben al heel veel bad bevallingen gedaan. Iedereen die thuis mag bevallen mag dat in principe in bad doen. Ook bij een poliklinische bevalling kun je kiezen voor een bad bevalling. Bevalcentrum West biedt deze mogelijkheid bijvoorbeeld maar ook de meeste ziekenhuizen faciliteren bevalbaden.

Wanneer je vliezen al wel gebroken zijn maar je nog geen of nauwelijks weeën hebt, mag je nog niet in bad vanwege de kans op infectie. Als je weeën later goed door zetten en we de geboorte binnen een paar uur verwachten mag je wel in bad.

CALL OR MAIL
020 7231757 Practice
06 44422700 Midwife
020 7231756 Medical professionals
020 7231758 Fax number:
info@femme-amsterdam.com

ADDRESS
Frans van Mierisstraat 50a
1071 RV Amsterdam

CONTACT?
With urgent questions you can call us always, 24/7 on our mobile number 06 44422700.
If you want to make an (follow-up) appointment, call us during our office hours or fill in our contact form.

Make your first appointment here