Extra Zorg

Femme-Amsterdam werkt samen met een voedingsdeskundige, coach, seksuologe en een acupuncturist.  De extra bijdrage vergoedt een consult met alle vier. Echter loopt elke zwangerschap anders, dus zullen de behoeftes per zwangere ook verschillen. Jij bent diegene die mag aangeven met wie je een afspraak wilt en wanneer je deze wilt. Zo mag je ook bijvoorbeeld ook drie afspraken inplannen met de voedingsdeskundige en een met de seksuologe. Tijdens het intake gesprek zal de verloskundige hierover meer uitleg geven. 

Voedingsadvies
Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je ongeboren kind. Jorica, de voedingsdeskundige, zal je informeren welke invloed voeding en leefstijl hierop heeft. Tijdens deze afspraken zal Jorica je eetpatroon in schema brengen en je hierover tips en adviezen geven. Belangrijk om hier aandacht aan te geven tijdens je zwangerschap omdat bepaalde voedingsstoffen een schadelijk effect hebben op je kind en ook overgewicht kan gevolgen hebben voor je zwangerschap. Daarnaast vragen veel zwangeren zich af wat een normale gewichtstoename is tijdens de zwangerschap en hoe ze na de bevalling weer op hun oude gewicht komen. Jorica zal klaar staan om al je vragen te beantwoorden en een plan te maken voor een gezonde leefstijl. Zo heeft zij een breed scala aan makkelijk te bereiden en gezonde recepten. Wij adviseren een afspraak met haar te maken in het begin van je zwangerschap, op de helft van je zwangerschap en eventueel na je kraambed.

Coaching
Je zwangerschap is vaak een blije gebeurtenis. Tegelijkertijd is het voor jou en je partner een spannende tijd waarbij ook emoties en onzekerheden een rol spelen waardoor het niet altijd als een roze wolk wordt ervaren. Je beschikt als vrouw over kracht, flexibiliteit en een rijk gevoelsleven. Er zijn tijden in je zwangerschap dat dit wordt overschaduwd door de drukte van alle dag. Hierdoor kun je je onzeker voelen, moeite hebben met het maken van de voor jou juiste keuzes en weinig energie meer hebben.Er zijn natuurlijk vele oorzaken waardoor je het gevoel hebt dat je energie op is. Bij Vanessa kun je je verhaal kwijt en krijg je praktische tips voor jouw situatie en hulp met het vinden van balans in je leven. Fijn als je partner meekomt naar de coachings afspraak zodat voor jullie beide helder is hoe jullie je voelen en wat aandachtspunten zijn.

Ook als je eerder bent bevallen en dat anders is verlopen dan gehoopt, kan de coaching veel voor je betekenen. Door een speciale sessie te volgen –bij Vanessa of Judith (verloskundige) – kan het nare gevoel over de bevalling worden omgezet in een positief gevoel waardoor je minder angst zult ervaren voor de aankomende bevalling.

Deze sessie van ongeveer een half uur kunnen we ook in het kraambed houden als de bevalling anders gelopen is dan je van te voren gedacht en/of gehoopt had. Het blijkt dat je na deze sessie minder negatieve gevoelens en frustraties hebt over de bevalling. Het resultaat is een goed gevoel over de bevalling en een betere hechting met je pasgeboren kind. Een goede band met je kind zal hem/haar rustig maken wat een positief effect heeft op lange termijn.

Seksuologie
Seks is wellicht niet het eerste waaraan je denkt tijdens je zwangerschap, maar het blijft een belangrijk onderwerp en juist in deze periode loopt dit vaak anders dan je gewend bent. Het is bijvoorbeeld zeker niet vreemd om minder zin in seks te hebben tijdens de zwangerschap, maar waardoor komt dit en hoe hou je het dan toch leuk? Ook na de bevalling komen er nieuwe dingen om de hoek kijken waardoor de seks niet (meteen) zo zal zijn als voorheen. Bij Eveline kan je terecht voor deskundig advies en voorlichting. Zij zal je helpen om fysiek en mentaal lekker in je vel te zitten zowel tijdens als na de zwangerschap.

Acupunctuur
Deze traditionele Chinese Geneeskunde heeft duizenden jaren geschiedenis en wordt gebruikt bij de behandeling van velen aandoeningen. Deze geneeswijze wordt ook toegepast tijdens zwangerschap.  Indicaties zijn ochtendmisselijkheid, hoofdpijn, rugpijn, het vasthouden van vocht, hyperventilatie, maar het kan ook helpen de bevalling te bevorderen. Ook kan het je helpen na de bevalling als je constant vermoeid bent of depressieve klachten ervaart.

De diagnose wordt gebaseerd op je klachten, tong observatie, polsslag en Daniele kijkt naar je constitutie. Daarbij wordt de diagnose ondersteund door een theoretische en systematische structuur. Hierbij zijn leidend Ying-Yang en de vijf basiselementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water). De behandeling zal een combinatie zijn van acupunctuur, het voorschrijven van kruiden, Tui Na massage, Moxa Cupping en/of Qi Gong.

Hieronder staan een aantal behandelplannen beschreven:

  • Behandeling van een specifieke klacht – meestal 1-3 behandelingen op 3 achtereenvolgende dagen;
  • Bevordering van de zwangerschap – meestal 1 behandeling per maand;
  • Voorbereiding van de bevalling – 4 behandelingen, gedurende de laatste maand; 1 x per week;
  • Na de bevalling – de frequentie is afhankelijk van de benodigde zorg, meestal 1-2 keer per week, gedurende 1 maand;