Lifestyle Adviezen

Gezond eten en drinken tijdens je zwangerschap

Als je in verwachting bent wil je zeker weten dat hetgeen je eet goed voor jou en je kindje is, dat jouw voeding ondersteunend is om zo goed mogelijk te groeien en te ontwikkelen. Tijdens je zwangerschap werkt je spijsvertering efficiënter. Je lichaam haalt meer uit je voeding dan voorheen. In de baarmoeder wordt de gezondheid als het ware geprogrammeerd voor de rest van het leven, voeding speelt daar een belangrijke rol bij.

Er gaan heel veel fabeltjes rond over wat wel of niet goed voor je zou zijn tijdens je zwangerschap. Om je een houvast te geven tijdens deze belangrijke fase van je leven kan je een afspraak maken met onze voedingsdeskundige, Sharon Looyen +31 652674107 of sharon@voedingmaaktjebeter.nl

Algemene informatie over voeding tijdens je zwangerschap

Je hoort mensen vaak zeggen ‘eet maar goed, want jij moet voor twee eten’. Dit is een fabeltje! Eet normale porties, maar wees bewuster van hetgeen je binnenkrijgt, aangezien bepaalde vitaminen en mineralen essentieel zijn.

Hetgeen je dagelijks nodig hebt voor een volwaardige voeding:

Kies voor variatie, vers en zo min mogelijk bewerkte voeding.

Wat moet je gedurende je gehele zwangerschap proberen te vermijden en waarom?

Alcohol (het vruchtje/foetus kan hersenschade oplopen, vervolgens kan het vroeggeboorte veroorzaken, complicaties bij de geboorte, een lager geboortegewicht, achterstand in groei en ontwikkeling voor de baby en op latere leeftijd)
Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, is het verstandig om te stoppen met roken. Dit geldt ook voor je partner. Roken heeft negatieve effecten op de vruchtbaarheid, maar ook tijdens de zwangerschap kan het voor complicaties zorgen.
Cafeïne houdende dranken (koffie, zwarte en groene thee, chocolade, cola) (maximaal 2 kopjes per dag) (Waarom te veel hiervan slecht is lees je onder aan de pagina. )
Ongewassen rauwe groente (deze kan besmet zijn met de listeria bacterie en moet daarom voor gebruik goed gewassen worden)
Rauwe melk producten, rauwe vis, rauwe eieren (Kan besmet zijn met de listeria bacterie en is schadelijk voor het ongeboren kindje.)
Lever (producten) (ook smeerworst). (Bevat veel vitamine A wat schadelijk is voor je ongeboren kindje)
Rauw vlees (filet americain, rosbief, fricandeau, carpaccio, ossenworst). (Kan besmet zijn met de toxoplasmose bacterie. Wanneer je hier een infectie van krijgt is het schadelijk voor het ongeboren kindje en kan, vroeg in de zwangerschap, tot een miskraam leiden)
Als je in de tuin gaat werken of je wilt de kattenbak verschonen, is het verstandig om handschoenen aan te trekken. In kattenontlasting kan namelijk dezelfde parasiet zitten als in rauw vlees.
Algemene tips

Start iedere dag met een volwaardig ontbijt.
Wacht niet langer dan 2-3uur na het ontbijt met het nemen van je eerste tussendoortje.
Zorg voor fruit als gezond tussendoortje (niet als sap maar als heel fruit), met name in de ochtend worden vitamines uit fruit beter opgenomen. Fruit bevat veel vezels en gezonde voedingsstoffen zoals kalium. Dit mineraal kan helpen de bloeddruk tijdens de zwangerschap goed te houden. De vitamine C in fruit kan de opname van ijzer uit je voeding bevorderen. Naarmate de zwangerschap vordert en tijdens de borstvoeding heb je steeds meer ijzer nodig, onder andere voor de groei van de placenta en de baby.
Sla geen maaltijden over.
Groentesappen of smoothies met groenten zijn goed om je suikerspiegel constant te houden.
Calcium uit plantaardige bronnen worden vele malen beter opgenomen dan die uit dierlijke bronnen. Denk aan chiazaadjes (bevatten tot 6x meer calcium dan melk).
Begin niet met lijnen/afvallen. Op deze manier krijgt je kindje te weinig voedingsstoffen binnen en komen er veel afvalstoffen in je lichaam vrij wat schadelijk is voor je ongeboren kindje.
Maximaal 6 gram zout per dag.
Probeer dagelijks 30-60 min te bewegen. (Het liefst buiten, denk aan wandelen, fietsen, zwemmen)
Kies voor volvette producten, ook in zuivel. (Je lichaam kan dit beter opnemen en verwerken, je bent sneller voldaan).
Kwaaltjes tijdens de zwangerschap?

Heb je last van fysieke kwaaltjes tijdens je zwangerschap als:

 • obstipatie
 • brandend maagzuur
 • misselijkheid
 • hoofdpijn
 • overgewicht
 • ondergewicht
 • bloedarmoede (ijzer tekort)
 • Of heb je vragen over het nemen van de juiste supplementen?

  Neem dan contact op met de voedingsdeskundige voor tips.

  Deze tips zijn samengesteld door onze voedingsdeskundige Sharon Looyen van Voeding maakt je beter. (www.voedingmaaktjebeter.nl) Heb jij vragen over jouw voedingspatroon wil je zeker weten dat jij de beste keuzes maakt op het gebied van voeding tijdens jouw zwangerschap, neem dan nu rechtstreeks contact op met Voeding maakt je beter, +31652674107 of mail naar sharon@voedingmaaktjebeter.nl