Standaard medische echo’s

Termijnecho, 10 weken
Het doel van deze echo is om te bepalen hoever je precies zwanger bent zodat de verwachte geboortedatum nauwkeurig bepaald kan worden. Dit wordt gedaan door de CRL op te meten, dit is de afstand tussen kruin en stuit van je kindje. Ook kunnen we de belangrijkste structuren (armen, benen) van je kindje beoordelen. Daarnaast controleren we je baarmoeder en eierstokken om te checken of er myomen(vleesbomen) of cystes aanwezig zijn.

Nekplooimeting/combinatietest 12 weken
Deze echo bieden wij NIET standaard aan. Tijdens de intake zal de verloskundige counselen over deze screeningstest zodat je een bewuste keuze kan maken of je deze wel of niet wilt. Indien je deze screeningstest wilt doen dan kan de echo en de bloedafname op de praktijk worden gedaan. De kosten hiervan worden apart in rekening gebracht. Voor meer informatie kijk dan onder het kopje informatie/zwangerschap/combinatietest of vraag het de verloskundige.Tijdens deze echo wordt opnieuw de CRL van je kindje gemeten, dit is de afstand tussen de kruin en de stuit. Voor de screening zal de dikte van de nek worden gemeten. Elk kind heeft rond de zwangerschapstermijn van 11 tot 14 weken een vochtlaag tussen de nek en de huid van de nek. De dikte wordt nauwkeurig bepaald omdat deze wordt meegenomen in de kansberekening van de screeningstest. Tijdens de echo zullen ook verdere structuren van je kindje, voor zover mogelijk, worden bekeken. Voor meer informatie kan je kijken op deze link.

Structureel Echoscopisch Onderzoek, 19/20 weken
Vooraf aan dit onderzoek word je door de verloskundige gecounseld. Ook krijg je een boekje met informatie mee zodat je thuis rustig kan doorlezen hoe het onderzoek gaat, zodat je een bewuste keuze kan maken of je deze wel of niet wil. Doel van dit onderzoek is om structuren van je kindje in beeld te brengen en te beoordelen. Voor meer informatie kan je kijken op deze link.

Ook wordt er gekeken naar de lokatie van de placenta, de navelstreng en de hoeveelheid vruchtwater. De groei van je kindje wordt tijdens deze echo gemeten aan de hand van deze standaardmetingen:

  • BPD: Afstand tussen de oren
  • HC: Schedelomtrek
  • AC: Buikomtrek
  • FL: Lengte van het bovenbeen

Deze metingen worden in een curve gezet zodat bepaald kan worden of de groei van je kindje binnen de gemiddelde van de curve is.