Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap maak je kennis met onze verloskundigen. De afspraken zullen onder hen verdeeld worden, waardoor je hen allen leert kennen en een vertrouwensband met hen kunt opbouwen.

Bij Femme-Amsterdam kun je kiezen uit twee pakketten met extra zorg; het Basis + en het Premium pakket. Beide pakketten bevatten extra controles en echo’s om jou en je kindje beter in de gaten te houden dan normaal standaard gedaan wordt.

In onderstaande schema’s staat beschreven in welke week van je zwangerschap we je gaan zien, waarover informatie wordt gegeven, welke echo je krijgt, of er bloedonderzoek gedaan wordt en de duur van het consult.

Voor acute zaken zoals bloedverlies of buikpijn kan je 24 uur per dag de dienstdoende verloskundige bereiken op telefoonnummer: 06 444 22 700.

In onderstaande tabel zie je hoe onze zorg in 2 pakketten zijn opgebouwd. Natuurlijk krijg je bij ons de standaard verzekerde zwangerschapszorg, maar we bieden veel meer. We hebben meer tijd voor je tijdens de afspraken. We bieden avondspreekuur, weekendspreekuur en bloedafname in eigen praktijk. We zijn iedere dag, 24 uur per dag te bereiken voor verloskundige vragen en spoed.

  Basis + Premium
Vroege echo en vrijblijvend kennismakingsgesprek Check Check
Termijnecho Check Check
14-15 weken geslachtbepalende echo Check Check
20 weken echo (SEO) Check Check
24 weken echo   Check
28 weken 3D/4D pretecho Check Check
31 weken biometrie (groeiecho) Check Check
33 weken biometrie (groeiecho)   Check
35 weken biometrie (groeiecho) Check Check
37 weken ligging en vruchtwater meting   Check

40 weken echo (vruchtwatermeting)

Check Check
41 weken echo (vruchtwatermeting) Check Check
consult voedingsdeskundige in eigen praktijk *   Check
consult coach in eigen praktijk*   Check
behandeling acupunctuur in eigen praktijk*   Check
zwangerschapsyoga*   Check
zwangerschapsmassage* Check Check
voorlichting over de bevalling Check Check
voorlichting over borstvoeding door lactatiekundige gegeven Check Check
  750,- 1500,-

 * Deze diensten kunnen naar eigen inzicht worden ingezet. Je krijgt bij het Premium pakket twaalf credits, die je mag gebruiken zoals je zelf prettig vindt. Dus meermaals een afspraak met onze acupuncturist, voedingsdeskundige, seksuologe, coach of massage therapeute is mogelijk.

Kennismaking, 7-8 weken

Het begin van je zwangerschap is een spannende tijd en waarschijnlijk zit je vol met vragen. Tijdens de kennismaking zal ruim de tijd worden genomen om deze te beantwoorden. De verloskundige zal je tijdens de kennismaking ook de praktijk laten zien en uitleg geven over onze werkwijze. Indien gewenst zal er een echo (deze is vaginaal) gemaakt worden om te kijken of het hart van je kind klopt. Voor meer informatie over deze echo zie werkwijze/echo.

Intake, 10 weken

De intake zal beginnen met de termijnecho (deze is vaginaal) zie voor meer informatie over deze echo: werkwijze/echo. Verder zal de verloskundige tijdens de intake veel algemene vragen aan je stellen, zodat de ze een beeld krijgt van jouw situatie. Daarnaast zullen er ook veel vragen worden gesteld over je gezondheid, de gezondheid van je partner en die van beide families. Als je, je wilt voorbereiden op de vragen dan kan dat op www.zwangerwijzer.nl. Het doel van de anamnese (vragenlijst) is om te bepalen of je een gezonde zwangere bent en Femme-Amsterdam je passende zorg kan bieden.

Tijdens dit intakegesprek wordt er ook informatie gegeven over leefgewoonten en voeding. Ook vindt er counseling plaats over prenatale screeningstesten. (o.a. Combinatietest en het Structureel Echoscopisch onderzoek).

De verloskundige zal bloed bij je afnemen. Dit bloedonderzoek wordt standaard verricht in het begin van de zwangerschap. Je bloed zal worden getest op onderstaande factoren:

 • Bloedgroep
 • Rhesus D factor
 • Rhesus kleine c
 • Hemoglobine (ijzer)
 • Glucose (suiker)
 • Irregulaire antistoffen
 • Lues
 • Hepatitis B
 • HIV
 • Antilichamen voor Rubella (rode hond)

De resultaten van het bloedonderzoek zullen in de tweede afspraak doorgenomen worden. Bij afwijkende bevindingen wordt je hiervan eerder op de hoogte gesteld. Tot slot zal je bloeddruk worden gemeten en je gewicht worden gewogen. Natuurlijk is er ruimte voor vragen.

Tweede afspraak, 14-15 weken

Tijdens een afspraak met de verloskundige worden altijd de volgende controles verricht:

 • Het meten van je bloeddruk
 • Uitwendig onderzoek
 • Echo, zie hiervoor werkwijze/echo

Verder zullen je bloeduitslagen worden besproken en wordt je gecounseld voor het Structureel Echoscopisch Onderzoek dat rond de twintigste week van je zwangerschap zal plaatsvinden. Daarnaast geven we je uitleg over de kraamzorg en erkenning indien nodig. Daarnaast is er voldoende tijd voor al je vragen.

Standaard afspraak, 19-20, 24, 28, 31, 35, 37, 38, 39, 40 weken

Tijdens deze afspraken met de verloskundige worden altijd de volgende controles verricht:

 • Het meten van je bloeddruk
 • Uitwendig onderzoek
 • Echo, zie hiervoor werkwijze/echo

Er is ruim de tijd voor het bespreken van vragen, wensen en ideeën. Ook zal de verloskundige informatie en adviezen geven passend bij de termijn van je zwangerschap.

Bij 24 weken wordt je glucose(suiker) opnieuw bepaald, hiervoor hoef je niet nuchter te zijn. Je glucose wordt voor een tweede keer gecheckt, omdat je tijdens je zwangerschap een kans hebt om een tijdelijke diabetes te ontwikkelen, bekend als zwangerschapsdiabetes of zwangerschapssuiker. Als je glucose boven de grenswaarde komt zal je worden verwezen naar het laboratorium voor een uitgebreid onderzoek. Dit uitgebreide onderzoek is standaard indien je een risicofactor hebt, zoals een gezinslid met diabetes.

Tussen 28-31 wkn bepalen we je hemoglobine (ijzer) opnieuw. Je hemoglobine wordt dan bepaald, omdat je bloed verdunt tijdens de zwangerschap. Uiteindelijk heb je een liter extra bloed, zodat je placenta en baarmoeder goed worden doorbloed. Hierdoor is het normaal dat je hemoglobine gedurende de zwangerschap wat daalt. Indien deze te laag is, zal ijzermedicatie worden voorgeschreven.

Bespreken Bevalling, 33 weken

Bij de afspraak van 31 weken krijg je boekjes mee van de KNOV. Hierin staat informatie over de bevalling en de mogelijkheden voor pijnbestrijding. Belangrijk is om deze goed door te lezen. Ook raden we ja aan een bevalplan te schrijven. Om een idee te krijgen van een bevalplan, klik dan op de volgende link:
Naast de standaardcontroles zal deze afspraak dus vooral in het teken van de bevalling staan. Probeer dan ook om je partner of diegene die bij je bevalling aanwezig gaat zijn mee te nemen. Naast het bespreken van je wensen en ideeën zal de verloskundige belinstructies geven en bespreken wat je van ons kan verwachten qua begeleiding tijdens de bevalling. Ook zal kort het proces van een bevalling worden besproken. Uitgebreide informatie hierover zal worden gegeven tijdens de voorlichtingsavond. Zie hiervoor werkwijze/voorlichtingsavonden.

Afspraak bij 41 weken

Je bent al een week over tijd, je kan vast niet wachten om je kind te bewonderen. Echter geen paniek! Ongeveer 80% van de kaukasische vrouwen bevalt 3 tot 10 dagen over tijd. De verloskundige zal je controles doen en met de echo kijken naar de hoeveelheid vruchtwater. Het is echter wel de bedoeling dat je ergens aankomende week gaat bevallen. Je krijgt een afspraak mee voor bij gynaecoloog, zodat je met hem/haar kan praten over een inleiding. Wil je al eerder ingeleid worden, bespreek dit dan met de verloskundige.